A keleti konyha különleges ízei

Beavatás a keleti konyha rejtelmeibe

A keleti konyha titkai – Fűszerek

A keleti ételek csábító ízvilágukról és gazdag aromáikról híresek világszerte. A keleti konyhákban használt sokféle, aromás fűszerek azok, amik által az ételek igazán különlegessé válnak, és a kulináris élményt fokozzák. Ebben a cikkben feltárjuk a keleti konyhák fűszervilágát és bemutatjuk azokat a fűszereket, amelyek varázslatot közvetítenek az ételekbe.

A keleti konyha különleges ízei

A keleti konyha fűszerei: Kurkuma (Turmeric)

A kurkuma a keleti fűszerek királynője. Sárga színének köszönhetően széles körben alkalmazzák a keleti konyha berkein belül, különösen az indiai és thai ételekben. Az íze enyhén fűszeres és kesernyés, de gazdag aromával bír. Emellett a kurkumának számos egészségügyi előnyt is tulajdonítanak, köztük gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokat. Kiváló hatása van a máj méregtelenítésében is.

A keleti konyha fűszerei: Szerecsendió (Nutmeg)

A szerecsendió olyan fűszer, amely az édességek és sós ételek egyaránt elengedhetetlen összetevője. A keleti konyha ezt a fűszert egyediségéért és különleges íze miatt előszeretettel használja. A szerecsendió meleg, fűszeres és kissé édes ízével kiemeli az ételek ízét. Keleti desszertekben gyakran megtalálható, de olykor sós ételekhez is használják.

A keleti konyha különleges ízei

A keleti konyha fűszerei: Kardamom (Cardamom)

A kardamom a keleti konyha titkos összetevője, formáját tekintve hasonlít a nálunk ismert köménymaghoz, de méretében egy picit nagyobb. Ez a fűszernövény édes és fűszeres ízével különleges aromát kölcsönöz az ételeknek. A kardamom a közép-keleti desszertekben és indiai chai teában is gyakran megtalálható. Használják porítva, vagy egészben is, ha teába teszik. A baklavának különleges ízt kölcsönöz.